Det inderste lag

“Husk nu en undertrøje!” blev vi formanet af en ældre sygeplejerske, da vi var indlagt efter min første fødsel og havde givet Luna sit alleførste tøj på. Formaningen blev naturligvis givet i bedste mening, men jeg glemmer aldrig tonefaldet og den frygteligt dårlige samvittighed det gav mig, at jeg ikke kunne finde ud af at give min lille baby passende tøj på. Var næsten bange for, om det kunne have gjort skade på hende. Man er så sårbar, og der skal så lidt til, før man bliver bange og bekymret, når man lige har har fået sådan et lille hjerte i armene.
Nå. Men vi havde altså ingen undertrøjer. Kun kortærmede bomuldsbodystockings, som vi i god tro havde købt til vores sommerbaby, så sådan én blev det. Jeg kendte godt til uld til babyer, men havde kun forbundet det med vintergarderoben, og ingen havde fortalt mig, at undertrøjer var nødvendigt. Eller underbodystockings om man vil.
Nu prædiker jeg om det inderste lag til babyer og småbørn til alle, der gider lytte. Der er en mærkbar forskel på mine børns temperatur med og uden undertrøje - særligt da de var små babyer. Mit yndlingsmateriale til alle årstider er kombinationen af uld og silke (70/30 lyder fordelingen ofte), som er fantastisk tempererende, blødt, let og kradsefrit. Det er kun på de allervarmeste sommerdage - der hvor de nok snarere bare er nøgne, at mine børn ikke har deres uld/silke-undertrøjer på. Ren uld har vi også været glade for, men det er en smule varmere og har lettere tendens til at kradse på sart børnehud.
Jeg er ofte stødt på kombinationen uld/bomuld, hvor stoffet består af bomuld inderst og uld yderst, og det er ikke anbefalelsesværdigt, da man så vil gå glip af de gavnlige egenskaber af ulden helt tæt ved huden, som det inderste lag. Dog har jeg hørt godt om denne type undertrøjer til børn med børneeksem, som ikke kan tåle at have ulden direkte på huden, og i det tilfælde vil det klart være bedre end ingenting.

 
6DBBC22A-4AA7-4FF3-BD8B-48F20B2025A3.jpg
 

Nogle af grundene til at uld er så velegnet til undertøj til små børn er, at:

  • Uld virker isolerende, og vil derfor sørge for, at holde på kropsvarmen, når det er koldt, og holde varmen ude, når det er varmt.

  • Det kan optage en meget stor mængde væske uden at føles vådt og på den måde transportere sved væk fra kroppen (silke besidder samme egenskab).

  • Uld er selvrensende, og skal derfor sjældent vaskes.

Uld og silke kræver dog lidt mere omhyggelig vedligeholdelse end bomuldstøj:

  • Uld skal som nævnt ovenfor ikke vaskes ofte, men undertrøjer til babyer og børn er efter min erfaring ret udsatte for diverse pletter, der kræver en skånsom vask relativt ofte.

  • Ofte anbefales det at vaske uld og silke i hånden, men jeg har dog altid vasket børnenes undertrøjer i maskinen på uldprogram ved 30 grader, og de er stadig i meget fin stand. Tørretumbler er no go.

  • Husk at bruge uldvaskemiddel/finvask uden enzymer, som vil ødelægge fibrene i både uld og silke.

  • Uld kan vedligeholdes med en lanolinkur, som opretholder eller genopretter de gode egenskaber efter at ulden er blevet vasket mange gange.

  • Uheld op ad ryggen er virkelig ærgerligt i lækre, lyse uldundertrøjer, som ikke kan få 60 grader i vaskemaskinen, men denne pletfjerner har vi efterhånden købt rigtig mange af, for den tager de gule pletter (og alle mulige andre pletter) rigtig fint, hvis man er lidt hurtig.

  • På solrige dage kan det anbefales at hænge undertrøjer med rester af pletter ud, da solen nemt bleger pletterne, så de ikke længere ses.

  • Hvis man passer godt på undertrøjerne kan de sagtens gemmes og gives videre til søskende eller andre børn, da både uld og silke er slidstærke og holdbare materialer.

Vi har været særligt glade for bodystockings og undertrøjer i økologisk uld og silke fra Iobio. Kvaliteten er rigtig god, undertrøjerne er tynde og bløde, men slidstærke, og så kommer de i dobbeltstørrelser, det vil sige med to sæt trykknapper mellem benene, så de holder dobbelt så længe. Desuden fås de med både kimonolukning, knap i skulderen og som undertrøje og med korte og lange ærmer samt uden ærmer. Ellers har vi også brugt bodystockings i ren uld fra Coops eget mærke og fra Joha (som jeg har hørt rygter om, bliver produceret det samme sted), som også har været gode og holdbare, og som vi har haft i praktiske mørke farver, hvor man ikke skal bekymre sig om gule pletter. Dilling laver også fine økologiske bodystockings og undertrøjer i både ren uld og uld/silke. Hvis ikke man har et specifikt ønske om det, er det min anbefaling at gå efter materialesammensætninger uden bomuld eller polyester.

Som nævnt er det virkelig sjældent, at uld/silke-kombination har været for varm til mine børn, men et godt tip er, at mærke efter i barnets nakke eller på brystet for at få et retvisende billede af deres temperatur. Hvis nakken er fugtig og svedig, har barnet det for varmt, og hvis den føles kold, skal det nok have noget varmere tøj på. Ved spædbørn kan både hænder og fødder føles ret kolde, uden at barnet nødvendigvis har det koldt, da blodomløbet endnu ikke er færdigudviklet.