Enkel og kærlig pleje til babyer

Da jeg blev gravid første gang, var vi stort set på bar bund i forhold til, hvad vi burde anskaffe til vores nye lille baby - sådan helt overordnet, men særligt én kategori af “udstyr” var vi vældigt forvirrede over; plejeprodukter. I de gratis babypakker, som kan hentes i en række forskellige butikker, og som i øvrigt kan være et fin måde at teste f.eks. bleer på, bliver vi præsenteret for utallige forskellige produkter til at pleje vores babyers hud med. Zinksalve, bodylotion, shampoo, kropssæbe, babyolie, vådservietter, skumklude, boblebad, kuldecreme osv. Vi beholdt naturligvis i god tro alle de små prøver til fremtidig brug, men blev ret hurtigt klogere af erfaring - og lidt research.

 
5EB7592F-F0FF-4E85-BC74-EDF6E1D9ED26.jpg
 

Efter to spædbarns- og babyperioder er mængden af babyplejeprodukter, der udbydes, efter min mening overdrevet og unødvendig. Dagligt har vi brugt tre “produkter” til vores babyer, som har dækket langt de fleste hygiejne- og plejesituationer ind for os:

  • En fed salve baseret på enkle, rene ingredienser. Denne har vi brugt til at forebygge rød numse under bleen, f.eks. inden natten, når bleen sidder på lidt længere, og efter skift af lortebleer. Desuden har vi brugt den til at opløse arp med, til at smøre på kinderne inden de kom ud i kold vind eller minusgrader og til tør hud generelt. Olivias Tryllesalve og Rudolph Cares Mommy and Me er mine favoritter, men Kraes har f.eks. også et godt bud på en fed salve.

  • Stofvaskeklude. Vi valgte fra begyndelsen ikke at bruge skumklude eller vådservietter dagligt, og har været virkelig glade for at bruge helt enkle flonelsklude til både bleskift, hænder og mund efter måltider osv. Frottévaskeklude vil jeg ikke anbefale, da de både er mindre bløde (særligt hvis de ikke tørretumbles) og skidt kan sætte sig i fibrene. Vaskekludene ryger med i maskinen, når vi alligevel vasker stofbleer og hagesmække. Vi har et bjerg af Imse Vimses vaskeklude. Alternativt kan man selv sy nogle.

  • Bløde badesvampe. I badet bruger vi en konjacsvamp, som er så dejligt blød at bruge på babyhud, og som er ret fleksibel og kan komme ind i folder og under babydobbelthager uden alt for megen besvær. Vær opmærksom på, at de er dejlige at bide i for babyer (i hvert fald vores) og nemt kan bides i stykker af små skarpe tænder, så det er en god idé at fjerne dem fra vandet under leg. Vi bruger denne eller den samme i en større udgave.

BeFunky-collage.jpg

Følgende har været “ekstraordinært”, dog stadig en del af lageret herhjemme:

  • Badesæbe har vi kun brugt til meget beskidte babyer med mad overalt, uheld op ad ryggen osv. - og så har vi nogle gange brugt det til skumbad fra ca. 1 års alderen for hyggens skyld. Denne fra Urtekram har vi kunnet bruge til det hele, også håret indtil det blev langt.

  • Vådservietter til pusletasken. I begyndelsen lavede vi våde klude, som vi medbragte i pusletasken, men det blev hurtigt for omstændeligt at skulle bruge tid på og at huske dem, så vådservietter har været fast inventar i pusletasken til bleskift, efter måltider, fedtede fingre osv. Når jeg bruger vådservietter til bleskift, følger jeg altid efter med den fede salve, som jeg omtalte tidligere. Vi har brugt en række forskellige; kravet er for os, at de har Svanemærket samt Den Blå Krans (Astma-Allergi Danmark).

  • Mandelolie til babymassage. Alternativt kan en fed salve også bruges til massage, men den vil være mindre drøj til dette formål. Jeg er glad for Rømers mandelolie, som jeg alligevel altid har i huset til alle mulige andre formål.

  • Tjæresalve har vi brugt en håndfuld gange til hver pige ved særligt slemme røde numser. Det hjælper virkelig hurtigt og sparer barnet for meget ubehag. Vi har brugt Inotyol. Jeg vil gerne lige nævne, at der står i indlægssedlen, at den ikke må bruges til børn under to år uden lægens anvisning. Sådan en anvisning fik vi ved Luna, og da Klara fik samme meget røde og irriterede numse, valgte vi at bruge salven uden at konsultere vores læge først.

  • Vores ældste datter lider af en mild form for børneeksem om vinteren, og sidste vinter havde vi succes med at bruge denne stift til hendes kinder i stedet for vores sædvanlige salve, som ikke var nok på hende. Desuden gav vi hende havregrynsbade, som dæmpede rødmen andre steder på kroppen. Kraes laver havreblandinger til at lave lindrende bade med, men helt almindeligt havregryn er ganske fint. Havregrynsbade skulle desuden være lindrende ved skoldkopper.

  • Og så bruger vi naturligvis solcreme om sommeren. Vi har været glade for solcreme fra både Rudolph Care, Matas Natur og Änglamark.

Listen virker umiddelbart i sin helhed ret lang, men i praksis er dette udvalg meget overskueligt og enkelt, og flere af produkterne er alsidige og kan bruges til flere forskellige ting. Vi forsøger at være så bæredygtige som muligt, og ideelt set er f.eks. vådservietter ikke spor bæredygtigt, men i vores hverdag med to små børn er de med til at få dage på farten til at gå lidt lettere og roligere, og så har jeg ro med, at det er en af vores streger i regnskabet. Ellers er parfume og SLS (sodium lauryl/laureth sulfate) to ting, som jeg helt undgår i plejeprodukter til mine børn. Parfume nok af indlysende årsager, mens jeg har både læst mig til og lært af erfaring på egen hud, at SLS er både udtørrende og irriterende, og det vil jeg gerne spare mine børns hud for.