Mine yndlingsapps: Graviditet og fødsel

Jeg elsker apps. Jeg har et hav forskellige liggende på min telefon, som jeg bruger mere eller mindre regelmæssigt. Under mine graviditeter prøvede jeg ligeledes en del forskellige, og er endt op med at have en håndfuld favoritter, som jeg gerne vil dele her. Jeg synes, at det er særligt hyggeligt og hjælpsomt med de apps, der fortæller om barnet og din graviditet uge for uge, for det er altså ret svært at forholde sig til, at der ligger et lille levende væsen derinde. Andre er “bare” praktiske værktøjer, der kan være en erstatning for blyant og papir - og tid.

Clue

Her begynder det hele. Clue er en fin lille app, som hjælper dig med at holde styr på din cyklus og dermed også din ægløsning og din frugtbare periode. Praktisk og nemt, især hvis man som mig nemt bliver forvirret af X antal dage frem og tilbage og hvornår burde jeg have fået menstruation osv.
Der er adskillige parametre, som man hver dag har mulighed for at indtaste i appen, men ellers kan den ganske enkelt benyttes til at indtaste dagene, du har menstruation på, og dermed få et fint diagram over din cyklus.
Clue er gratis.

IMG-7832.JPG
IMG-7830.JPG
IMG-7833.JPG

Gravid

Gravid er lavet af Jordemoderforeningen og Komiteen for Sundhedsoplysning og indholdet af appen er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Appen er lavet i gode farver og i et simpelt, men æstetisk behageligt design, som er let at finde rundt i.
Dette var min yndlingsapp at bruge til at følge med i ugerne (særligt praktisk i min anden graviditet) og læse om barnets udvikling uge for uge. Den har også et afsnit, der hedder “Dig” for hver uge, som er informativt og relevant, og som også indeholder gode råd, der både angår det fysiske og psykiske. Teksterne er relativt lange, hvilket jeg var glad for, men det er helt sikkert en temperamentssag.
Appen indeholder desuden et hav af andre informationer og funktioner, som man kan klikke rundt i. Der findes en leksikonside, som er inddelt efter forskellige temaer, og som dækker mange emner fint og fagligt, men også forståeligt. Særligt i min første graviditet brugte jeg denne funktion meget, og slog både specifikke ting op og bladrede rundt og læste om forskellige emner. 
Derudover er der forskellige redskaber indbygget i appen; en dagbogsfunktion, tjeklister til fødetaske og babyudstyr, mulighed for at holde overblik over aftaler i forbindelse med graviditeten og en side med videoguides til forskellige øvelser. Redskaberne brugte jeg ikke meget, men de ser umiddelbart overskuelige og brugbare ud og kan alle tilgås fra forsiden.
Gravid koster 35 kr.

IMG-7819.JPG
IMG-7820.JPG
IMG-7821.JPG

Liberoklubben

Denne app ligner på mange måder Gravid og indeholder ligeledes en “ugekalender” til graviditeten. Denne bliver dog ved med at følge barnet, efter det er blevet født. Jeg kan sågar stadig læse om udviklingen af Luna på snart tre år. Jeg er ikke ligeså begejstret for denne, som jeg er for Gravid. Den forekommer mig lidt mere overfladisk i sin tilgang til graviditet, og sproget tiltaler mig mindre. Desuden synes jeg ikke, at den er ligeså intuitiv at bruge. Det er naturligvis et temperamentsspørgsmål, hvordan sprog, teksters længde osv. taler til en. Selvom jeg er ikke begejstret for sproget i denne app, er jeg sikker på, at det tiltaler en del, da det er lettilgængeligt og -forståeligt.
Ligesom i Gravid findes der også fora, artikler og informationer (og en vemåler!), som man kan klikke sig rundt i. Jeg har ikke selv benyttet mig af disse.
Som det fremgår ret tydeligt af appens navn er det Libero, der står bag, og der er da også en del reklame, pointshop og lignende indbygget i appen, som man lige skal navigere udenom, hvis man ikke er interesseret i det. Man kan dog fint benytte sig af appen uden at støde ind i for eksempel skjulte gebyrer.
Liberoklubben er gratis.

IMG-7831(1).JPG
IMG-7822.JPG
IMG-7823.JPG

Knibeøvelser

Denne app blev jeg anbefalet på barselsgangen, efter jeg havde født første gang. Jeg har med jævne mellemrum vendt tilbage til den mellem mine to graviditeter og under min anden graviditet. Den består af videoer og lydfiler, som guider til knibeøvelser på forskellige niveauer og i forskellige stillinger. Jeg bruger den på ingen måde hver gang jeg laver knibeøvelser, men tjekker ind engang imellem og får “inspiration”. Det er desuden muligt at sætte påmindelser til sine knibeøvelser i appen.
Appen er lavet af en jordemoder, en gynækolog og en fysioterapeut.
Knibeøvelser koster 35 kr.

IMG-7824.JPG
IMG-7826.JPG
IMG-7825.JPG

Gravidrejsen

Dette er en sjov, måske lidt unødvendig app, som Libero står bag, men ikke desto mindre har vi brugt den i begge mine graviditeter og haft stor glæde af det. Ganske simpelt er det en fotoapp, der opfordrer til at tage billeder af den voksende mave med jævne mellemrum. Billederne sættes sammen til en film, så man kan se, hvordan maven vokser løbende. I appen kan man sætte en påmindelse til at tage et billede hver måned, hver uge eller sågar hver dag. I appens kamerafunktionen er der sat to røde prikker, som man selv kan flytte rundt på og bruge til at sigte efter, så motivet bliver så ens som muligt på hvert billede. 

Tip: Tag billedet det samme sted og hav det samme tøj på hver gang (jeg havde bare underbukser på). Det giver fin konsistens, når man kører billederne igennem og fremhæver effekten af den voksende mave. Jeg gik ret meget op i det og sørgede også for, at vi tog billederne om morgenen hver gang, fordi jeg var helt vildt oppustet om aftenen og så meget mere gravid ud, end jeg egentlig var.

Gravidrejsen er gratis.

 
IMG_7839.jpg
 

FAR

Denne app er som Gravid udgivet af Komiteen for Sundhedsoplysning, og jeg synes, at den er relevant at nævne i denne sammenhæng. Den indeholder på samme måde som Gravid en beskrivelse af graviditetens forløb uge for uge - desuden følger den også barnets udvikling efter fødslen - her henvendt til fædre. En ret nobel mission efter min mening, da fædrene nok har en tendens til at blive glemt i graviditetens forløb og stå på sidelinjen og se til. Da jeg selvsagt ikke selv har brugt appen, har jeg bedt min mand om at fortælle om sin oplevelse med appen:
”Appen har en simpel opbygning og er let at navigere rundt i. Man starter med at indtaste enten sit eller sine børns fødselsdage eller terminsdagen, hvorefter appen automatisk vil opdatere forsiden med relevant indhold til den alder dit barn har, eller det stadie din kone er i graviditeten. Generelt vil jeg sige, at det der bliver skrevet om i appen er ganske fornuftigt, og er formuleret med få sætninger om hvert emne/delemne. Sproget i appen er formuleret til mandeklicheen, der bliver i næsten alle råd refereret til enten fodbold eller Formel 1, hvilket slet ikke passer til min tilgang til emnet. Jeg kunne personligt meget bedre lide at følge med i Marias graviditet igennem de apps, der er henvendt til kvinder, men denne app passer nok rigtig godt til de mænd, der ikke har kastet sig fuldt ind i graviditets- og babyverdenen endnu.”
FAR koster 35 kr.

IMG_7835.jpg

Smerteapp

Virkelig praktisk redskab, som fjerner nødvendigheden af at sidde med stopur, kuglepen og notesblok, når veerne er igang. Min mand brugte appen under min anden fødsel, og den var umiddelbart let tilgængelig og nem at bruge. Når man har timet nogle veer, begynder appen selv at forudsige, hvornår de næste veer kommer. Det er også muligt at indtaste intensiteten for hver ve.
Desuden laver den statistik over dine veer, og fortæller om både frekvens og længde på dem. Appen akkumulerer al data om veerne i en lille statistisk oversigt, som umiddelbart er ret ligegyldig under fødslen, men som faktisk er meget interessant at kigge på, når det hele er ovre, og som kan hentes ned fra appen.
Smerteapp er gratis.

 
IMG-7829.JPG